Μαλαχίτης

Μαλαχίτης

Ο ΜΑΛΑΧΙΤΗΣ είναι ένυδρο ορυκτό του χαλκού με χημικό τύπο Cu2 CO3 (OH)2, σκληρότητα 3,5-4 και πυκνότητα 4. Ενώ αποτελείται κυρίως από ανθρακικό χαλκό έχει και μία αναλογία νερού 8%. Κρυσταλλώνεται στο μονοκλινές σύστημα συνήθως σε βοτρυοειδείς συσσωματώσεις που δημιουργούν μία κρούστα ή ακτινωτές μάζες με λωρίδες διαφορετικών αποχρώσεων. Το χρώμα του είναι πράσινο με νερά, σε διάφορες αποχρώσεις του πράσινου, από το πιο σκούρο, σχεδόν μαύρο, μέχρι το πιο ανοιχτό.

Όταν γυαλιστεί αποκτά μια απαλή μεταξένια επιφάνεια και μία έντονη λάμψη και ομορφιά, γι' αυτό χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή κοσμημάτων, πυραμίδων και αγαλματιδίων.

Ετυμολογία: Από το ελληνικό μαλάχη

Κατηγορία: V- Ανθρακικά

Χημική φόρμουλα: Cu2 [(OH)2/CO3]Μαλαχίτης

Σκληρότητα: 3,5-4

Πυκνότητα: 4 Διαφανής, ημιδιαφανής (σπάνια)

Γραμμή Σκόνης: Ανοιχτή Πράσινη

Χρώμα: Πράσινο, πράσινο σκούρο, μαύρο πράσινο, πράσινο ανοιχτό

Λάμψη: Υαλώδης, κηρώδεις, μεταξένια

Σχισμός: Καλός

Θραυσμός: Κογχώδης, υπό μορφή ράβδων

Συνεκτικότητα: Εύθραυστο

Κρυσταλλικό σύστημα - μορφή: Μονοκλινές. Κρύσταλλοι που είναι πρίσματα. Επίσης συσσωματώματα κοκκώδη, συμπαγή, ινώδη, γεώδη, επιστρώσεις, κρούστες. Ψευδομόρφωση.

Πετρογένεση: Δευτερογενές ορυκτό από ζώνες οξείδωσης κοιτασμάτων χαλκού. Βρίσκεται με χαλκό, χαλκοπυρίτη, κουπρίτη, αζουρίτη.

Υποκατάστατο: Αζουρίτης

Τοποθεσία: Ελλάδα, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμάνια, Κονγκό, Ναμίμπια, Ζάμπια, ΗΠΑ, Αίγυπτος, Μέση Ανατολή, Χιλή, Αυστραλία.

Σπανιότητα: Βρίσκεται εύκολα

Όμοια ορυκτά: Χρυσόκολλα, ροσοσίτης, ψευδομαλαχίτης (Το γεγονός ότι αναβράζει με το αραιό ψυχρό υδροχλωρικό οξύ το ξεχωρίζει από τα άλλα όμοια του ορυκτά).

 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΕΣ

Πλανήτης: Αφροδίτη

Στοιχείο: Νερό

Μέταλλο: Χαλκός

Ζώδιο: Ταύρος

Ώρα: 3 τη νύχτα

 

Αν κοπεί με ειδικό τρόπο, τα νερά των διαφορετικών αποχρώσεων που παρουσιάζει μπορούν να εμφανιστούν σε μία επιφάνεια του ως ομόκεντροι κύκλοι με πιο σκούρο κέντρο και ανοιχτότερη περιφέρεια. Τότε ονομάζεται «μάτι του μαλαχίτη».

Ο Μαλαχίτης έχει πάρει το όνομα του από την ελληνική λέξη «μαλάχη» που είναι το γνωστό φυτό μολόχα, γιατί το χρώμα του έχει την ίδια απόχρωση με αυτή των φύλλων της. Η διεθνής εμπορική του ονομασία είναι Malachite. Στην αρχαιότητα ο Μαλαχίτης ήταν πολύ γνωστός. Στην αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιούσαν τη σκόνη του ως καλλυντικό και ως σκιά, για τα βλέφαρα και τα φρύδια, τον φορούσαν για προστασία και καλή έκβαση της εγκυμοσύνης. Κονιορτοποιώντας τον μαλαχίτη τον έβαζαν πάνω στις πληγές για να αποφύγουν τη μόλυνση. Μάλιστα, σύμφωνα με αποκρυπτογραφημένα ιερογλυφικά κείμενα της Αιγύπτου, ο Ιμχοτέπ (γνωστός Αιγύπτιος γιατρός) χρησιμοποιούσε τον μαλαχίτη μαζί με κοπριά αγελάδας ως θεραπεία για τις παθήσεις των ματιών.

Πίστευαν επίσης στην αρχαιότητα πως όποιος έπινε από ένα κανάτι μαλαχίτη μπορούσε να κατανοήσει τη γλώσσα των ζώων!

Μία ακόμα πανάρχαια χρήση του μαλαχίτη ήταν για την επένδυση κιόνων και την κατασκευή επιφανειών τραπεζιών, κηροπηγίων κ.λ.π.

Λέγεται πως στον ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο οι κολώνες ήταν επενδυμένες με μαλαχίτη όπως και κάποιες από τις κολώνες του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και του Καθεδρικού ναού του Αγίου Ισαάκ στην Αγία Πετρούπολη.

 

Που μπορούμε να βρούμε Μαλαχίτη;

Στην Ελλάδα βρίσκεται σε μικρές ποσότητες στο Λαύριο, την Χαλκιδική και στο Όρος Όθρυς. Τα μεγαλύτερα κοιτάσματα Μαλαχίτη βρίσκονται στα ορυχεία της Σιβηρίας (Νίζνι Ταγκίλσκ) στα Ουράλια Όρη, όπου ανακαλύφθηκε ένα κομμάτι με βάρος σχεδόν 25 τόνων. Μαλαχίτης υπάρχει ακόμα στην Αίγυπτο, στην Αυστραλία, στο Ζαίρ (Κατάνγκα), στην Γαλλία (Σεσύ), στην Ναμίμπια (Τσουμπέμπ), στην Γερμανία (Μπετζντορφ), στις ΗΠΑ (Μπίσμπι- Αριζόνα), την Ιταλία (Γένοβα, Σαρδηνία, νήσος Έλβα), στην Μέση Ανατολή, στην Χιλή, στο Κονγκό, στην Ζάμπια, στην Ρωσία και στην Ρουμανία.

 

Ποια είναι τα «εκ βαθέων» χαρακτηριστικά του Μαλαχίτη, ποιο είναι το δυναμικό του και οι ουσιαστικές ποιότητες του;

ΜαλαχίτηςΕίναι ένα πολύ δυνατό ορυκτό καθαρισμού. Απορροφά, κινεί και οδηγεί στην αλλαγή. Εισχωρεί σε βάθος και αποδεσμεύει και καθαρίζει οτιδήποτε έχει συσσωρευτεί που εμποδίζει την εξέλιξη μας. Φέρνει την αλλαγή και την μεταμόρφωση σχεδόν φυσικά. Ο Μαλαχίτης είναι η πέτρα της δημιουργικότητας, της εναλλαγής και της αλλαγής. Μας φέρνει το μήνυμα του πράσινου πυρός μέσα στο μαύρο κενό του αναδιπλούμενου σύμπαντος. Η πυκνότητα και η αδιαφάνεια του αντιπροσωπεύουν το φυσικό- υλικό. Μας διδάσκει πως πρέπει να ξεπεράσουμε την πυκνότητα αν θέλουμε να αντέξουμε πάνω σ' αυτόν τον πλανήτη και πως μέσω της διαδικασίας της δημιουργίας της δημιουργίας σε υλική έκφραση φθάνουμε στην κατανόηση της φύσης του πνεύματος.

Είναι ένας πραγματικός φίλος που τονώνει την πίστη στο σκοπό και που μας προστατεύει. Ενώ δίνει την εντύπωση της σοβαρότητας- αυστηρότητας είναι πολύ γλυκός, τρυφερός και προστατευτικός ειδικά με τις εγκύους και τα παιδιά. Αυτός είναι και ο λόγος που δουλεύει σε βάθος με τα τραύματα των παιδικών χρόνων και θεραπεύει το πληγωμένο παιδί μέσα στον καθένα από εμάς. Μπορεί να φέρει στην ζωή μας τις βαθύτερες αλλαγές διότι γνωρίζει τη μήτρα της προσωπικής μας ύπαρξης και τον σκοπό της ομάδας που ανήκουμε. Απελευθερώνει τις αρνητικές ενέργειες από όποιο πεδίο και να έχουν συσσωρευτεί δίνοντας την αντίληψη του μεριδίου φταιξίματος που έχουμε. Κινεί την συμπυκνωμένη ενέργεια και την εκλεπτύνει. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα ενεργειακά κέντρα τα οποία καθαρίζει και ενεργοποιεί. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στο ηλιακό πλέγμα, τα τσάκρα της καρδιάς και στο τρίτο μάτι.

 

Στο Ηλιακό πλέγμα και την καρδιά ο Μαλαχίτης απελευθερώνει βαθιά, παλιά, στάσιμα συναισθήματα καθώς και τις αρνητικές εμπειρίες και τα παλιά τραύματα.

Μας ξανασυνδέει με την δύναμη μας που κατοικεί στο ηλιακό πλέγμα. Ισορροπεί το τσάκρα της καρδιάς και του αφαλού φέρνοντας διαισθητική γνώση. Σε συναισθηματικό επίπεδο κάνει την διάθεση πιο έντονη, αλλά με γρήγορες αλλαγές. Σε νοητικό επίπεδο βοηθάει στις ενοχλήσεις και μας οδηγεί στην καρδιά του προβλήματος, τονώνοντας την διαίσθηση. Μας κάνει πιο παρατηρητικούς, βοηθάει στην κατανόηση δυσνόητων εννοιών και ενδυναμώνει την απορρόφηση των πληροφοριών. Καταπολεμά την δυσλεξία, τον αυτισμό, την επιληψία, τα κινητικά προβλήματα, την κατάθλιψη και ανακουφίζει ακόμα και από σοβαρές ψυχιατρικές ασθένειες. Ακριβώς επειδή διαλύει τα διανοητικά μπλοκαρίσματα, μας βοηθάει να θυμηθούμε και να κατανοήσουμε το σκοπό μας μετριάζοντας το εγώ που ξέρει να κρύβεται μεν αλλά που μας αποπροσανατολίζει δε. Βοηθάει επίσης στην ισορροπία δεξιού- αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου. Δείχνει με ανελέητο τρόπο τι εμποδίζει την εξέλιξη μας. Σπάει τα ανεπιθύμητα δεσμά και τα ξεπερασμένα πρότυπα. Μας διδάσκει πώς να αναλάβουμε την ευθύνη του εαυτού μας (πράξεις, σκέψεις, συναισθήματα). Απελευθερώνει τις αναστολές, ενθαρρύνει την έκφραση των συναισθημάτων, τις αλλαγές και τα ρίσκα.

 

Ο Μαλαχίτης μας βοηθάει να αναπτύξουμε ποιότητες όπως η Συμπόνια και η κατανόηση διότι μας κάνει να μπαίνουμε στη θέση του άλλου και να συμπάσχουμε. Τοποθετώντας Μαλαχίτη στην καρδιά επέρχεται ισορροπία και αρμονία. Τοποθετημένος στο 3° μάτι δραστηριοποιείται ο οραματισμός και η ενόραση.

Ο Μαλαχίτης χρησιμοποιείται για κρυσταλλοσκόπηση και πρόσβαση σε άλλους κόσμους. Μέσα από τα περίπλοκα σχήματα του απελευθερώνεται το μυαλό, τονώνεται η δημιουργία εικόνων και βοηθάει στην λήψη διαισθητικής γνώσης από το υποσυνείδητο και μηνυμάτων από το μέλλον.

Μία από τις ισχυρότερες ιδιότητες του μαλαχίτη είναι η προστασία, διότι απορροφά εύκολα τις αρνητικές ενέργειες αλλά και τους ρύπους και την ραδιενέργεια από το σώμα αλλά και από την ατμόσφαιρα. Καλό είναι άνθρωποι που δουλεύουν πολλές ώρες με υπολογιστές ή οι τεχνικοί και οι σκηνοθέτες τηλεοπτικών σταθμών να έχουν κοντά τους, μέσα στο χώρο ένα καλό κομμάτι Μαλαχίτη. Επίσης οποιοσδήποτε κατοικεί σε πηγή πυρηνικής ή φυσικής ακτινοβολίας θα πρέπει να τοποθετηθεί στο χώρο έναν Μαλαχίτη. Ο Μαλαχίτης καθαρίζει την ηλεκτρομαγνητική μόλυνση και θεραπεύει τις ενέργειες της γης που τώρα πια υποφέρουν.

 

Στην αρχαιότητα ο Μαλαχίτης χρησιμοποιούταν στα όργανα της αφομοίωσης, στομάχι, νεφρά, σπλήνα και πάγκρεας. Γενικά θα λέγαμε πως είναι η πέτρα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλαπλούς θεραπευτικούς σκοπούς και με πολλούς τρόπους. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός με τις κράμπες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της περιόδου και διευκολύνει τον τοκετό (γι' αυτό έχει ονομαστεί «πέτρα της μαμής») αλλά και την περίοδο του θηλασμού. Βοηθάει τα γυναικεία σεξουαλικά όργανα και θεραπεύει τις σεξουαλικές ασθένειες. Ρίχνει την πίεση, θεραπεύει το άσθμα, βοηθάει στους πονοκεφάλους, στον πονόδοντο, στην αϋπνία, τις ναυτίες στα ταξίδια, τα κατάγματα, την αρθρίτιδα, τις πρησμένες αρθρώσεις, τους όγκους, τις σκοτοδίνες, το οπτικό νεύρο, τον παραθυρεοειδή αδένα, το ανοσοποιητικό. Ευθυγραμμίζει το DNA και την κυτταρική δομή. Παροτρύνει το συκώτι να απελευθερώνει τις τοξίνες μειώνοντας την οξίνιση των ιστών. Όταν φορεθεί γύρω από την μέση θεραπεύει τον διαβήτη. Γενικότερα ενισχύει την καρδιά, το κυκλοφορικό σύστημα και τους ενδοκρινείς αδένες. Βοηθάει επίσης στην ανανέωση των ιστών.

 

ΜαλαχίτηςΣτην κρυσταλλοθεραπεία τον χρησιμοποιούμε στη γυαλισμένη του μορφή διότι είναι τοξικός. (Όταν είναι σε ακατέργαστη μορφή χρειάζεται προσοχή ώστε να μην αναπνεύσουμε την σκόνη του). Σε κάποιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ότι στην θεραπεία ο Μαλαχίτης αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς. Σε τέτοια περίπτωση απαιτήθηκε η απομάκρυνση του από το σώμα και η αντικατάσταση του με ροζ χαλαζία ή ροδονίτη.

Για την Παρασκευή ιαμάτων και βαμμάτων Μαλαχίτη χρησιμοποιείται η έμμεση μέθοδος. Δηλαδή τοποθετούμε τον Μαλαχίτη σε γυάλινο σκεύος και εν συνεχεία τοποθετούμε το σκεύος αυτό στο νερό ή την βότκα, ώστε η πέτρα να μην έρχεται σε επαφή με υγρό.

Το Ίαμα του Μαλαχίτη είναι ιδανικό σε περιπτώσεις που η υγεία έχει παραμεληθεί ή εξασθενιστεί. Επειδή είναι ίαμα κίνησης και ώθησης δίνει την πίστη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Βοηθάει το κυκλοφορικό σύστημα, τις ημικρανίες (ιδιαίτερα αν προέρχονται από το συκώτι), τις κρίσεις επιληψίας και την αποτοξίνωση του συκωτιού. Απελευθερώνει παιδικά τραύματα, κυρίως όταν συνδυαστεί με κουνζίτη και ροδοχρωσίτη. Βοηθάει σημαντικά τους θεραπευτές που έχουν «καεί» από τις πολλές, ασύμφωνες, βαριές ενέργειες των θεραπευόμενων. Προσφέρει προστασία από τις αρνητικές ενέργειες κάθε είδους ρύπων και ακτινοβολιών στο χώρο, βάζοντας στο νερό του αρωματολύχνου 2 σταγόνες βάμμα Μαλαχίτη συν 1 σταγόνα βάμμα χαλαζία, 1 σταγόνα βάμμα Κιτρίνη, 1 σταγόνα βάμμα τουρμαλίνη και συν 3 καθαριστικά- προστατευτικά αιθέρια έλαια όπως το φασκόμηλο, τον άρκευθο και το δεντρολίβανο.

 

Ο Μαλαχίτης είναι ένα αρκετά ευαίσθητο, μαλακό και εύθραυστο πέτρωμα γι' αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Δεν πρέπει να φοριέται όταν κάνουμε χειρωνακτικές εργασίες ούτε όταν πηγαίνουμε στην παραλία. Όλοι οι Μαλαχίτες του εμπορίου φέρουν ένα προστατευτικό βερνίκι που χάνεται όταν έρχεται σε επαφή με το νερό. Γι' αυτό και όταν καθαρίζουμε τον Μαλαχίτη προκειμένου να ενισχυθεί για να χρησιμοποιηθεί δεν το κάνουμε με αλατόνερο αλλά μόνο με αλάτι χοντρό και στεγνό το οποίο μετά το αφαιρούμε με βουρτσάκι. Δεν φέρνουμε τον Μαλαχίτη ποτέ σε επαφή με οξέα ή αμμωνία και δεν τον αφήνουμε ποτέ σε θερμές επιφάνειες, όπως το σώμα ενός καλοριφέρ.

Όταν θέλουμε να αγοράσουμε έναν Μαλαχίτη καλό θα ήταν να μην επιλέξουμε κάποιον με απόλυτα ομαλώς και ομόκεντρους κύκλους «νερών» επειδή πιθανότατα είναι τεχνητός. Στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε πέτρες Μαλαχίτη σε συνδυασμό με άλλο πέτρωμα όπως Μαλαχίτη με χρυσόκολλα και Μαλαχίτη με Αζουρίτη (Αζουρομαλαχίτης). Ο Αζουρομαλαχίτης είναι ισχυρός αγωγός ενέργειας που ξεκλειδώνει τα πνευματικά οράματα και ανοίγει το Ajna. Σε συναισθηματικό επίπεδο φέρνει βαθιά θεραπεία, καθαρίζοντας από παλαιά πρότυπα σκέψεις, παλαιά μπλοκαρίσματα και μιάσματα.

Ο συνδυασμός Μαλαχίτη με χρυσόκολλα συμβολίζει την ειρήνη και την ολότητα. Όταν τοποθετείται σε περιοχή ανισορροπίας επαναφέρει την ισορροπία με ήρεμο τρόπο. Αν τοποθετήσουμε π.χ έναν στο ηλιακό πλέγμα και έναν στο Ajna τότε σώμα, νους και συναίσθημα θα ισορροπήσουν.

 

Η ΤΑΛΙΣΜΑΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΛΑΧΙΤΗ

Ο Μαλαχίτης θεωρείται ένα τάλισμαν ιδιαιτέρως κατάλληλο για τα παιδιά. Τοποθετώντας ένα κομμάτι Μαλαχίτη στην κούνια ή το κρεβάτι του μωρού, όλα τα κακά πνεύματα θα φύγουν μακριά και το παιδί θα κοιμηθεί βαθιά και ειρηνικά.

Σε ορισμένα μέρη της Γερμανίας ο Μαλαχίτης μαζί με τυρκουάζ έχει τη φήμη ότι προστατεύει τον κάτοχο του από τον κίνδυνο πτώσεων. Γι' αυτό συχνά χαρίζουν το δίδυμο αυτό σε αεροπόρους, πιλότους και ανθρώπους που ταξιδεύουν πολύ με αεροπλάνο. Το σχέδιο που θεωρείται κατάλληλο να σκαλιστεί πάνω στον Μαλαχίτη είναι ο Ήλιος.

Ένα κόσμημα Μαλαχίτη σε σχήμα Ήλιου είναι ένα πανίσχυρο τάλισμαν που προστατεύει τον κάτοχο του από τα κακά πνεύματα, τα ξόρκια και τις επιθέσεις. Αυτό συμβαίνει διότι ο ήλιος είναι η πηγή του φωτός και της ζωής και ο θανάσιμος εχθρός των σκοτεινών, των νεκρομαντών, των μαύρων μάγων και των δαιμόνων που φοβούνται το φως και την ζωή.
 
Pin It