Ενεργειακός καθαρισμός κρυστάλλων

Ευρετήριο Άρθρου

Ενεργειακός καθαρισμός κρυστάλλων

Αφού αποκτήσουμε τον κατάλληλο κρύσταλλο, το επόμενο βήμα είναι να τον καθαρίσουμε. Οι κρύσταλλοι και τα ορυκτά απορροφούν όλων των ειδών τις δονήσεις, θετικές και αρνητικές. Είναι πάντοτε "ανοιχτά" στο να δεχτούν και να καταγράψουν τις ενέργειες που τα περιβάλλουν. Επειδή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τί είδους ενέργειες έχουν απορροφήσει μέχρι τη στιγμή που έρχονται στα δικά μας χέρια, χρειάζονται άμεσο καθαρισμό.

Με τον καθαρισμό επαναφέρουμε σε ουδέτερη κατάσταση και διαγράφουμε οποιεσδήποτε ενέργειες είχαν συσσωρεύσει και οτιδήποτε είχε προγραμματιστεί πάνω τους. Ο καθαρισμός χρειάζεται συγκεκριμένη πρόθεση και πάνω απ' όλα θετικό σκοπό. Υπάρχουν πολλοί τρόπου για να καθαρίσετε τα ορυκτά και τους κρυστάλλους σας, αλλά ο πιο απλός και οικονομικός είναι να τα τοποθετήσετε σε ένα γυάλινο, χωρίς σχέδια, δοχείο με νερό μέσα στο οποίο θα έχετε διαλύσει χοντρό θαλασσινό αλάτι.

Αφήστε τα μια μέρα ή και παραπάνω αν νιώσετε ότι το χρειάζονται. Τα ορυκτά της Νέας Εποχής και οι κρύσταλλοι χαλαζίες δεν χρειάζονται αλάτι διότι αφυδατώνονται. Το ορυκτό αλάτι Ιμαλαΐων είναι αρκετά πιο εκλεπτυσμένο ενεργειακά και τα ορυκτά το δέχονται με μεγάλη ευκολία.

Είναι καλό να θυμάστε ότι μερικά ορυκτά δεν αντέχουν το νερό, όπως το κεχριμπάρι, το μαργαριτάρι, το τυρκουάζ, ο μαλαχίτης κ.α.
Σε αυτή την περίπτωση αφήστε τα μέσα σε χοντρό αλάτι, κατά προτίμηση Ιμαλαΐων, για μια ημέρα.

Μετά από οποιονδήποτε τύπο καθαρισμού αφήνουμε τα ορυκτά στον ήλιο για αρκετές ώρες.

 


Ενεργειακός καθαρισμός κρυστάλλωνΌπως ήδη έχουμε αναφέρει, αλλά και όπως είναι γενικότερα αποδεκτό, οι κρύσταλλοι εκτός από φορείς ενέργειας αποτελούν και αποδέκτες της. Κατ' επέκταση, δέχονται διάφορες επιρροές με τη μορφή «πληροφοριών» οι οποίες αποτελούνται από σκέψεις, ιδέες, συναισθήματα και γενικότερα ενέργειες που απορρέουν από την ψυχολογία αλλά και τη συμπεριφορά μας. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν ούτε υλική ούτε ενεργειακή υπόσταση (τουλάχιστον όχι με τη φυσική έννοια της ενέργειας, η οποία είναι μετρήσιμη), ωστόσο έχουν την τάση να προσκολλούνται πάνω στην ύλη και την ενέργεια του κρυστάλλου, προκαλώντας ποικίλες (αν και τις περισσότερες φορές ανεπαίσθητες) αλλαγές στις ιδιότητές του. Ανάλογα με την «ποιότητα» της πληροφορίας που δέχεται ο κρύσταλλος, μπορεί ακόμα και να υποστεί αλλαγές στο χρώμα του, στην επιφάνειά του, στη διαμπερότητα ή και στη «συμπεριφορά» του κατά τη χρήση του σε θεραπευτικές συνεδρίες ή άλλες πρακτικές. Η συμπεριφορά είναι και ένας από τους τρόπους με τους οποίους γίνεται αντιληπτή η  αλλαγή που προκαλούν στον κρύσταλλο οι πληροφορίες που έχουν προσκολληθεί σ' αυτόν. Βέβαια, ο πιο απλός και πιο άμεσος τρόπος είναι να αφουγκραστούμε την αίσθηση που μας βγάζει ο κρύσταλλος, που μπορεί να είναι από μια σκέψη που θα μας περάσει από το μυαλό μέχρι ένα συναίσθημα που θα μας κατακλύσει.

Πάρτε για παράδειγμα ένα βιβλίο που διαβάζετε. Φαινομενικά δεν είναι παρά λευκά χαρτιά με κάτι μουντζούρες πάνω που ονομάζουμε γράμματα. Η σειρά όμως με την οποία έχουν τοποθετηθεί τα γράμματα πάνω στα φύλλα με το χαρτί, σχηματίζουν λέξεις και φράσεις, που μπορούν κατά την ανάγνωσή τους να μας προκαλέσουν ποικίλλα συναισθήματα, από χαρά μέχρι λύπη, από συναισθήματα αγάπης μέχρι μίσος. Ομοίως μπορούμε να προσεγγίσουμε και την αλληλεπίδραση που έχουμε με τους κρυστάλλους...

Πολλές φορές οι πληροφορίες μπορούν να γίνουν αισθητές στον κρύσταλλο εξ' αιτίας κάποιων αλλαγών (πέραν των προαναφερόμενων) που αισθανόμαστε σε αυτούς χωρίς να είναι ορατές, από μια μικρή διαφοροποίηση στην αίσθηση που  μας αφήνει όταν τον αγγίζουμε, μέχρι την αίσθηση ενός μεγαλύτερου βάρους στον κρύσταλλο (π.χ. σε περιπτώσεις όπου χρησιμοποιούμε κάποιον κρύσταλλο σε ένα περιδέραιο).

Αν και θα πρέπει να έχει γίνει κατανοητό μέχρι εδώ, να σημειώσουμε πως δεν είναι όλες οι πληροφορίες «κακές», αντίθετα μπορεί μερικές να είναι αρκετά καλές και χρήσιμες. Για παράδειγμα, όταν κάποιος φορτίζει με αγάπη ή προστασία έναν κρύσταλλο για να μας τον κάνει δώρο, ο κρύσταλλος υιοθετεί αυτή την ποιότητα η οποία μας συντροφεύει, παράλληλα με τις αντίστοιχες ποιότητες που βρίσκονται «εμφυτευμένες» στον κρύσταλλο. Οι τελευταίες αποτελούν και τα χαρακτηριστικά του κρυστάλλου, τις ιδιότητες που του έχουν δοθεί κατά τη δημιουργία του και που δεν σβήνονται με τον καθαρισμό.

 


Παραπάνω αναφέραμε τους τρόπους με τους οποίους επηρεάζονται οι κρύσταλλοι, είτε τους χρησιμοποιούμε είτε όχι. Αλλαγές στο χρώμα και τη διαμπερότητα μπορούν να παρατηρηθούν ακόμα και όταν ο κρύσταλλος είναι εκτεθειμένος σε σκόνη, υγρασία ή άλλες συνθήκες που μπορεί να αλλοιώσουν την όψη του ή την αίσθηση που αφήνει στο χέρι μας. Μια σημαντική παρατήρηση εδώ, που συχνά αποτελεί αφετηρία παρανοήσεων, είναι η λειτουργικότητα του κρυστάλλου έπειτα από κάποια ενδεχόμενη αλλαγή που μπορεί να παρατηρήσουμε σε αυτόν (όπως οι προαναφερόμενες). Αντικειμενικά, η λειτουργικότητα και η θεραπευτική ικανότητα ενός κρυστάλλου δεν παύει να ισχύει αν μεταβληθεί η λαμπερότητα ή το χρώμα του. Ωστόσο, η δική μας προσέγγιση απέναντι σε αυτόν τον κρύσταλλο σε μια τέτοια περίπτωση ίσως τον επηρεάσει περισσότερο. Συχνά οι άνθρωποι αντιδρούν με λύπη απέναντι σε αυτή την αλλαγή, σταδιακά σταματούν να τον προσεγγίζουν με τον ενθουσιασμό και το σεβασμό που τους διακατείχε μέχρι πρότινος,  ενώ τείνουν να τον χρησιμοποιούν όλο και λιγότερο στην καθημερινή τους ζωή. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η αλλαγή στην ψυχολογία τους επηρεάζει δυσμενώς τη λειτουργικότητα του κρυστάλλου/ορυκτού. Μέσα από αυτό το γεγονός όμως, διαφαίνεται τελικά και ένας επιπλέον λόγος, πιο πολύ ψυχολογικός παρά πρακτικός, για τον οποίο κρίνεται σκόπιμος ο καθαρισμός των κρυστάλλων και, μέσω αυτού, η ανανέωση της σχέσης μας με αυτούς.

Θα πρέπει βέβαια κάπου εδώ να τονίσουμε και την πρακτική σημασία του καθαρισμού. Ιδίως για κρυστάλλους που μόλις αποκτήθηκαν ή που χρησιμοποιούνται για μασάζ σε συνδυασμό με κρέμες σώματος ή έλαια, είναι σημαντικό να καθαρίζονται τόσο για πρακτικούς λόγους όσο και για λόγους υγιεινής. Κάποιες βασικές τεχνικές για τον καθαρισμό κρυστάλλων (που βέβαια οφείλουμε να πούμε ότι δεν απευθύνονται όλες σε όλους τους κρυστάλλους, μιας και ο καθένας διαφοροποιείται από τους άλλους όσον αφορά τη χημική σύστασή του) δίνονται παρακάτω.

 


Ενεργειακός καθαρισμός κρυστάλλωνΟ καθαρισμός των κρυστάλλων αποτελεί ένα ζήτημα για το οποίο συναντάμε πολλών ειδών πληροφορίες και απόψεις, συχνά ημιτελείς ή και σε κάποιες περιπτώσεις αντικρουόμενες μεταξύ τους. Κάποιοι διαφωνούν ως προς το πότε και πού είναι πιο αποδοτικό να εκθέτονται οι κρύσταλλοι, στον ήλιο ή στη σελήνη, κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι μερικοί κρύσταλλοι δεν χρειάζονται καν καθαρισμό, άλλοι τους καθαρίζουν πολύ συχνά ή με πολλούς τρόπους «για να είναι σίγουροι» κτλ. Είναι λογικό λοιπόν να προκαλείται μπέρδεμα όταν γινόμαστε αποδέκτες πολλών αποσπασματικών ή και αντιφατικών πληροφοριών.

Ίσως ο κυριότερος λόγος για τον οποίο υπάρχει αυτή η σύγχυση είναι το γεγονός ότι, όπως σε πολλά εξειδικευμένα θέματα, η πραγματική και ουσιαστική γνώση έρχεται μέσα από την τριβή με το εκάστοτε αντικείμενο, μέσα από την ενασχόληση και την επαφή μας με τους κρυστάλλους. Είναι λογικό ότι οι εμπειρίες που αποκομίζουμε από την πρακτική και τους πειραματισμούς μας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην άποψη που θα σχηματίσουμε γύρω από το θέμα, η οποία μάλιστα ίσως να μην παραμένει σταθερή στον άξονα του χρόνου.

Ως εκ τούτου, ακολουθούμε κάποιες «πρότυπες» και βασικές μεθόδους καθαρισμού, τις οποίες μπορούμε να εξελίξουμε ή και να τις παραλλάξουμε, αν μέσα από τις εμπειρίες μας με τους κρυστάλλους το κρίνουμε σκόπιμο. Οι ίδιοι οι κρύσταλλοι μπορούν να μας καθοδηγήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, αρκεί να μάθουμε να τους «ακούμε».

Συχνά γίνεται λόγος για «μικρούς» και «μεγάλους» καθαρισμούς, ως ένα είδος διαχωρισμού των διάφορων μεθόδων που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των κρυστάλλων και των ορυκτών. Φυσικά δεν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος διαχωρισμός καθώς ο καθένας κρίνει με τα δικά του κριτήρια και τη δική του εμπειρία αυτές τις μεθόδους. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές ένας «μεγάλος» καθαρισμός αφορά τον «βαθύ» καθαρισμό ενός κρυστάλλου σε ενεργειακό επίπεδο (με όρους πληροφορικής θα μπορούσαμε να το θέσουμε ως ένα «reset» στον κρύσταλλο), ενώ ο μικρός καθαρισμός συνίσταται περισσότερο στην αποφόρτιση και την ανανέωση της ενέργειας ενός κρυστάλλου.

Για να γίνει πιο κατανοητό, ας πούμε πως ένας «μεγάλος» καθαρισμός πρέπει να γίνεται όταν αγοράζουμε έναν κρύσταλλο ή γενικότερα όταν τον χρησιμοποιούμε για πρώτη φορά, ενώ ένας «μικρός» καθαρισμός αρκεί για κάποιον κρύσταλλο που φορούσαμε κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν τον  βγάζουμε για να πάμε για ύπνο, ή για κάποιον κρύσταλλο που χρησιμοποιήσαμε σε κάποια θεραπευτική συνεδρία.

Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι «μεγάλου» καθαρισμού είναι η εναπόθεση των κρυστάλλων σε κάποιο γυάλινο μπωλ με νερό και αλάτι, και η εναπόθεσή τους στο φως του ήλιου. Συνήθως ακολουθούνται και οι δύο μέθοδοι διαδοχικά.

Στην πρώτη περίπτωση τοποθετούμε τον κρύσταλλο ή τους κρυστάλλους (δεν υπάρχει περιορισμός στην ποσότητα, μπορούμε να καθαρίσουμε παράλληλα όσους κρυστάλλους θέλουμε) μέσα σε ένα μπωλ με αλατόνερο. Κάποιοι προτιμούν το θαλασσινό νερό, άλλοι προτιμούν το νερό της βρύσης με θαλασσινό αλάτι και κάποιοι άλλοι τοποθετούν χοντρό ορυκτό αλάτι μέσα στο μπωλ, το οποίο σταδιακά διαλύεται στο νερό. Ό,τι και να επιλέξει ο καθένας, λειτουργεί. Κάποιοι βέβαια μπορεί να αποφεύγουν το θαλασσινό νερό λόγω της μόλυνσης στη θάλασσα, κάποιοι άλλοι μπορεί να λένε ότι το ορυκτό αλάτι δεν είναι τόσο καλό όσο το θαλασσινό και άλλοι μπορεί να έχουν την αντίθετη άποψη, αλλά η ουσία είναι πως όλοι οι τρόποι μπορεί να είναι εξίσου λειτουργικοί. Έτσι κι αλλιώς, οι παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή μας είναι πολλοί, από το βαθμό εμπειρίας μας μέχρι την ποιότητα της θάλασσας που βρίσκεται πιο κοντά μας (για κάποιον που μένει κοντά στον Θερμαϊκό κόλπο για παράδειγμα, είναι λογικό να προτιμήσει το ορυκτό αλάτι ή το θαλασσινό αλάτι του εμπορίου με νερό της βρύσης).

Αφήνουμε τους κρυστάλλους για μερικές ώρες μέσα στο αλατόνερο (το πολύ μια ημέρα), μέχρι να αισθανθούμε πως έχουν καθαρίσει. Καλό είναι το γυάλινο μπωλ που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι στρογγυλό και να μην έχει σχέδια πάνω του (το νερό τείνει να αφομοιώνει τους αρχετυπικούς συμβολισμούς αυτών των σχεδίων).  Στη συνέχεια τους ξεπλένουμε και τους τοποθετούμε στον ήλιο κατά τις ώρες που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του (μεσημέρι) και για όσο αισθανόμαστε ότι χρειάζεται (το πολύ τρεις μέρες).

Είναι λογικό ότι δεν χρειάζονται όλοι οι κρύσταλλοι τον ίδιο χρόνο για να καθαρίσουν, αλλά αυτή η παρατήρηση εξαρτάται και από την ικανότητά μας να διακρίνουμε πότε έχει καθαρίσει ένας κρύσταλλος, ικανότητα που φυσικά αναπτύσσεται με τον καιρό και σε συνδυασμό με το πόσο ασχολούμαστε (και πόσο ανοιχτοί είμαστε όταν ασχολούμαστε) με τους κρυστάλλους.

Επίσης, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας είναι ότι μερικοί κρύσταλλοι ή ορυκτά όπως ο Σελενίτης, το τυρκουάζ, το κεχριμπάρι, ο μαλαχίτης (και ο αζουρομαλαχίτης), το μαργαριτάρι κ.α.καταστρέφονται όταν μπαίνουν στο νερό, λόγω της χημικής τους σύστασης. Αυτούς τους κρυστάλλους συνήθως τους καθαρίζουμε με σκέτο αλάτι, με το οποίο τους καλύπτουμε εντελώς. Μια άλλη μέθοδος είναι να τους τοποθετήσουμε σε ένα μικρό, άδειο μπωλ το οποίο με τη σειρά του το βάζουμε μέσα σε ένα μεγαλύτερο μπωλ με αλατόνερο, έτσι ώστε οι κρύσταλλοι να περικλείονται από αλατόνερο αλλά ταυτόχρονα να παραμένουν στεγνοί.

Άλλοι κρύσταλλοι όπως ο αμέθυστος, ο φθορίτης, ο ροζ χαλαζίας κ.α. δεν επιδέχονται μεγάλης έκθεσης στον ήλιο διότι αλλοιώνεται το χρώμα τους και η λαμπερότητά τους (ωστόσο δεν χαλάνε). Κάποια άλλα ορυκτά όπως ο αστροφιλήτης, δεν ανέχονται το αλάτι. Όπως και να 'χει, οι παραπάνω μέθοδοι μαζί με τις παραλλαγές τους, καλύπτουν όλο το φάσμα των κρυστάλλων όσον αφορά τον καθαρισμό τους. Αυτό που έχει σημασία είναι να δρούμε συνειδητά ως προς αυτό που κάνουμε, να σεβόμαστε τους κρυστάλλους όπως θα σεβόμασταν κάθε ζωντανό οργανισμό και να  θέτουμε τη βούλησή μας στην κατεύθυνση του σκοπού για τον οποίον εργαζόμαστε.

Άλλη μια καλή μέθοδος που χρησιμοποιείται τόσο για «μεγάλους» όσο και για «μικρούς» καθαρισμούς και ενδείκνυται για όλους τους κρυστάλλους είναι η χρήση εξαγνιστικών βοτάνων ως θυμιάματα, με τα οποία «λιβανίζουμε» τους κρυστάλλους ή τα ορυκτά μας.

 


Ενεργειακός καθαρισμός κρυστάλλωνΈχοντας αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο οι κρύσταλλοι και τα ορυκτά «αποθηκεύουν» συνεχώς πληροφορίες, διαπιστώνουμε την ανάγκη της περιστασιακής αποφόρτισης και της ανανέωσης της ενέργειας των κρυστάλλων (κάτι που παραπάνω αναφέρουμε και ως «μικρό» καθαρισμό). Αυτή η αποφόρτιση μπορεί να γίνεται πριν την πρώτη χρήση του, μετά από κάθε χρήση του και γενικότερα όποτε αισθάνεστε ότι χρειάζεται.

Ο πιο απλός τρόπος αποφόρτισης είναι να κρατήσετε τον κρύσταλλο για ένα λεπτό περίπου (ή και παραπάνω) κάτω από δροσερό, τρεχούμενο νερό, τρίβοντας απαλά με το δάχτυλό σας την επιφάνειά του. Κατά τη διάρκεια της αποφόρτισης καλό είναι να εκπνέετε βαθιά, ώστε να μην επηρεαστεί η δική σας ενέργεια από την αποφόρτιση του κρυστάλλου.

Να θυμάστε όμως: Ορισμένοι κρύσταλλοι ή ορυκτά, όπως το τυρκουάζ, το κεχριμπάρι κ.α. απαγορεύεται να έρχονται σε επαφή με το νερό. Σε αυτές τις περιπτώσεις ακολουθείτε άλλες μεθόδους καθαρισμού και αποφόρτισης.

Ένας άλλος τρόπος αποφόρτισης και ανανέωσης της ενέργειας των κρυστάλλων, ιδιαίτερα για όσους ασχολούνται πολύ συχνά ή και σε καθημερινή βάση με αυτούς και χρειάζονται έναν άμεσο τρόπο αποφόρτισης, είναι ο ψεκασμός τους με ένα μείγμα βιολογικών αιθέριων ελαίων «βάσης» (όπως το δενδρολίβανο, ο άρκευθος κ.α.), που βέβαια πρέπει να συνδυάζονται σε συγκεκριμένες ποσότητες και αναλογίες για λόγους ισορροπίας.

Επίσης, μπορείτε στο μέρος που αποθηκεύετε τους κρυστάλλους όταν δεν τους χρησιμοποιείτε να έχετε διάφορα αποξηραμένα ή και φρέσκα βότανα όπως φασκόμηλο, λεβάντα, δενδρολίβανο, καλαμπόκι κ.α. για να διατηρούνται σε καλή ενεργειακή κατάσταση.

 

Για περαιτέρω πληροφορίες πάνω στο θέμα της αποφόρτισης και ενεργειακής ανανέωσης των κρυστάλλων/ορυκτών, συμβουλευτείτε και το άρθρο:

Ανανέωση της Ενέργειας

 

Pin It