Φεγγαρόπετρα: Ο λίθος της καινούργιας αρχής

Φεγγαρόπετρα

Η φεγγαρόπετρα είναι ο λίθος της καινούργιας αρχής. Όπως υποδηλώνει το όνομά της συνδέεται άμεσα με το φεγγάρι της Γης, και με τη διαίσθηση. Διεγείρει την επίφυση. Όπως το φεγγάρι, έτσι κι αυτός ο λίθος αντανακλά, και μας θυμίζει, ότι όπως το φεγγάρι έχει φάσεις γέμισης και χάσης, έτσι κι όλα τα πράγματα γύρω είναι μέρος του κύκλου της αλλαγής.

Η φεγγαρόπετρα κάνει συνειδητό το υποσυνείδητο και προσφέρει διαίσθηση και συναισθηματική κατανόηση. Προσφέρει διαυγή, προφητικά όνειρα, ειδικά στην περίοδο γέμισης του φεγγαριού, όταν φοριέται από γυναίκες σε μέρες περιόδου.

Πιστεύεται ότι η φεγγαρόπετρα βγαίνει κάθε νύχτα. Ντύνεται με τα χρώματα του ουρανού την ημέρα για να δείξει ότι μπορεί η νύχτα να είναι σκοτεινή , μαύρη αλλά έχει την ελπίδα της ημέρας.

Ιστορία - μύθοι

'Εγινε δημοφιλής με τους Ρωμαίους, οι οποίοι θεώρησαν ότι σχηματίστηκε από το σεληνόφως και πίστευαν πως η κάθε φεγγαρόπετρα έκρυβε μέσα της τη δύναμη της Ντιάνας (Αρτέμιδος), της θεάς της σελήνης και χάριζε νίκη, υγεία και σοφία σε όποιον τη φορούσε.

Οι Ινδοί τη θεωρούν μια ιερή πέτρα και λένε ότι μέσα σε κάθε φεγγαρόπετρα κατοικεί ένα πνεύμα.

Οι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύουν το άσθμα και τις παθήσεις των πνευμόνων.

Οι γυναίκες των Αράβων την έραβαν και τη ράβουν ακόμη πάνω στα ρούχα τους για να αποκτήσουν γρήγορα παιδιά.

Σαν κόσμημαΦεγγαρόπετρα

Ο σεληνόλιθος ή φεγγαρόπετρα είναι η πιο πολύτιμη ποικιλία άστριου με μια ιριδίζουσα λάμψη.

Μια αγαπημένη πέτρα των κοσμηματοποιών της Art Nouveau -ιδιαίτερα τα κοσμήματα που έχουν φεγγαρόπετρες με το Μάτι της Γάτας είναι ένα ιδιαίτερα βραβευμένο δώρο για τους λάτρεις κρυστάλλων καθώς διεγείρει το τρυφερό πάθος.

Η χαρακτηριστική λάμψη της φεγγαρόπετρα είναι γνωστή ως shiller ή adularescence και προκαλείται από την ανάπτυξη στο εσωτερικό της δύο διαφορετικών τύπων αστρίου με διαφορετικούς δείκτες διάθλασης.

Κόβονται συνήθως σε σχήμα ομαλού τρούλου Cabochon για να μεγιστοποιεί αυτό το αποτέλεσμα.

Οι Φεγγαρόπετρες έρχονται σε μια ποικιλία χρωμάτων, που κυμαίνεται από άχρωμο, σε γκρι (φράζει την άρνηση και διώχνει τα πνευματικά εμπόδια), καφέ, κίτρινο, πράσινο ή ροζ. Η διαύγεια της κυμαίνεται από διαφανές έως ημιδιαφανές. Μερικές φορές έχει ένα μάτι σαν σχήμα σπαθιού καθώς και μια γυαλάδα. Άλλη σχετική ποικιλία αστρίου είναι γνωστή ως φεγγαρόπετρα του ουράνιου τόξου όπου η γυαλάδα είναι μια ποικιλία αποχρώσεων του ουράνιου τόξου. Η καλύτερη έχει μια μπλε γυαλάδα, τέλεια διαύγεια κι ένα άχρωμο χρώμα. Η καλής ποιότητας φεγγαρόπετρα είναι αρκετά σπάνια και γίνεται όλο και σπανιότερη. Αυτή η ποιότητα εξορύσσεται στη Σριλάνκα και τη νότια Ινδία.

Μπορεί να την μπερδέψει κανείς με ένα γαλακτερό αχάτη.

Μαγικές ιδιότητες

Σαν πέτρα της Σελήνης, σχετίζεται με τον έρωτα και είναι δυνατόν να προσελκύσει ένα άτομο του αντίθετου φύλου αν ποτιστεί με τις ακτίνες του φεγγαριού όταν αυτό βρίσκεται στη γέμισή του. Πρέπει μια τέτοια ιεροτελεστία να αποφεύγετε τις μέρες της χάσης του. Χρησιμοποιείται σε γητείες για τρυφερή αγάπη και καλή τύχη, βοηθά στο διαλογισμό με σκοπό την επαφή με τον ανώτερο εαυτό.

ΦεγγαρόπετραΗ Φεγγαρόπετρα μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες να πετύχουν μια μεγαλύτερη και καλύτερη σοδιά και γι' αυτό χρησιμοποιείται όταν το φεγγάρι είναι στη γέμισή του, είτε κρεμασμένη από τα κλαδιά κάποιου δέντρου ή χωμένη μέσα στο χώμα (όχι πολύ βαθιά).

Χρησιμοποιείται σαν αποτελεσματικό φυλαχτό στα διάφορα ταξίδια, ιδίως στη θάλασσα. Επίσης, λέγεται πως αν τη βάλει κανείς κάτω από τη γλώσσα του, θυμάται μόνο αυτά που πρέπει πράγματι να κάνει και ξεχνά όσα θα ήθελε να κάνει αλλά πρόκειται να του βγουν σε κακό.

Η φεγγαρόπετρα αυξάνει την ψυχική δεκτικότητα του ατόμου, ώστε να μπορέσει να διακρίνει ευκολότερα τα μονοπάτια του μέλλοντος γι' αυτό βοηθά στην ανάπτυξη μαντικών ικανοτήτων. Ωστόσο, για αυτόν το σκοπό η φόρτισή της θα πρέπει να γίνεται όταν η σελήνη είναι στη χάση της. Αν την έχουμε μαζί με τους ρούνους ή την τράπουλα Ταρό, ενισχύει τις προφητικές τους δυνάμεις. Αυξάνει γενικά τις παραψυχικές δυνάμεις.

 

Σε ψυχολογικό επίπεδο

Καλμάρει τις υπερβολικές αντιδράσεις στα συναισθηματικά ερεθίσματα. Είναι γεμάτη δεκτικότητα και θηλυκή ενέργεια. Ισορροπεί τις αρσενικές και θηλυκές ενέργειες και βοηθά τους άντρες που θέλουν να έρθουν σε επαφή με την θηλυκή πλευρά τους. Είναι το τέλειο αντίδοτο για υπερβολικά επιθετικούς άντρες ή σε μεγάλο βαθμό επιθετικές γυναίκες.

Σε συναισθηματικό επίπεδο

Η φεγγαρόπετρα καταπραϋνει την συναισθηματική αστάθεια, το στρες, και ισορροπεί τα συναισθήματα. Βελτιώνει την συναισθηματική νοημοσύνη. Επίσης προσφέρει βαθιά συναισθηματική εξυγίανση και θεραπεύει τις διαταραχές στην περιοχή του ανώτερου μέρους της χώνεψης που συνδέεται με το συναισθηματικό στρες. Όταν επικρατούν συναισθηματικές αναταραχές είναι δύσκολο κανείς να συνδεθεί με τα ανώτερα επίπεδα της πραγματικότητας. Όταν ο μαλαχίτης αναδύει το υποσυνείδητο, η φεγγαρόπετρα εξισορροπεί, γαληνεύει και θεραπεύει , ώστε να μη ζει κανείς σε μια συναισθηματική αναστάτωση! Η φεγγαρόπετρα βοηθά στην κυριαρχία επί των συναισθημάτων, φέρνοντάς τα υπό τον έλεγχο της Ελεύθερης βούλησης, αντί να τα καταπιέζει ή να τα εξωτερικεύει. Μέσα στο υποσυνείδητο υπάρχουν αποθηκευμένα πολλά συναισθηματικά πρότυπα. Η φεγγαρόπετρα δρα ως ένας φύλακας της πύλης που οδηγεί στο υποσυνείδητο και μας προστατεύει από ίδια μας τα συναισθήματα. Αυτό με τη σειρά του επιτρέπει την περαιτέρω αναδίπλωση της αντιληπτικότητας. Φεγγαρόπετρες μπορούν να τοποθετηθούν στο κέντρο του σαγονιού (στο κέντρο του Φεγγαριού), προκειμένου να δημιουργείται αυτή η ισορροπία.

Σε φυσικό επίπεδο

ΦεγγαρόπετραΈχει ισχυρή επίδραση στο γυναικείο κύκλο του αναπαραγωγικού συστήματος και ανακουφίζει από πόνους της εμμηνόρροιας. Δίνει έμφαση στη γονιμότητα και την κύηση. Σχετίζεται με την υπόφυση και ισορροπεί το ορμονικό σύστημα, και σταθεροποιεί τους βιολογικούς ρυθμούς. Καλμάρει τα υπερδραστήρια παιδιά.

Βοηθά την χώνεψη και το αναπαραγωγικό σύστημα, εξολοθρεύει τις τοξίνες, ανακουφίζει από εκφυλιστικές καταστάσεις του δέρματος, των μαλλιών, των ματιών, και τα εσωτερικά όργανα όπως το συκώτι και το πάγκρεας. Είναι εξαιρετικός λίθος για την εγκυμοσύνη και την γέννηση, όπως και για τον θηλασμό. Προστατεύει από τις παθήσεις των πνευμόνων και των αδένων. Επίσης, χαρίζει λάμψη και ομορφιά σε αυτόν που τη φορά. Σαν ελιξίριο τη χρησιμοποιούν για την αϋπνία. Ανακουφίζει τον πυρετό, τη χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα. Βοηθά στη δίαιτα και στη διατήρηση της νεανικής εμφάνισης.

 

Ζώδια

Οι φεγγαρόπετρες αντιπροσωπεύουν τα αστρολογικά σημεία του Διδύμου, του Καρκίνου (είναι μια από τις πέτρες της Σελήνης που βοηθά τον καρκίνο να ξεπερνά γρήγορα τις συναισθηματικές του μεταπτώσεις. Φέρνει καλή τύχη), του Ζυγού (βοηθά την ανώτερη ισορροπία, που επιτυγχάνεται με την εξουδετέρωση των αρνητικών συναισθημάτων) και του Ιχθύ.

ΦεγγαρόπετραΠροστασία

Οι έντονες θερμοκρασίες καταστρέφουν τη θαυμάσια λάμψη της φεγγαρόπετρας. Δεν πρέπει να την αφήνουμε στο ήλιο ή κοντά σε εστίες μεγάλης ζέστης, όπως σόμπες, τζάκια και καλοριφέρ. Οι γυναίκες θα πρέπει να την βγάζουν από επάνω τους στη γέμιση της Σελήνης.

 

ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Πάει καιρός που αφέθηκα και περιζώστηκα τη νύχτα
ζώστηκα τον ποδήρητης χιτώνα σαν τους πλοκάμους μιας μέδουσας

ως την οσφύ το σώμα και τα εβένινα μαλλιά της
-μηροί και μύρα των λαγόνων της-

Ένιωσα τότε τι σημαίνει να κυκλώνεσαι απ' τη νύχτα
ν' αφήνεσαι και να γλιστράς σε βάθη ανεξερεύνητα

αποκομμένος εραστής των κοραλλίων νήσων της
πιασμένος μες στο δίχτυ μιας αράχνης με μυριάδες μάτια

Τώρα γυρίζω και το πάτημα του χρόνου δεν ακούγεται
στην τρικυμία της αγοράς η δωδεκάτη έπεσε σαν άγκυρα

ξεβράζοντας χειρονομίες βλέμματα αιχμηρά φωνές μετέωρες
το ψέμα ξαναφορεμένη αλήθεια την αλήθεια χειραψία δίστομη

Όλα σαν πέτρες ζοφερά και κοφτερά... σαν φεγγαρόπετρες
Κι ο ποιητής σαν από μηχανής Ερμής πεζεύοντας

στης μέρας το κατώφλι στάθηκε κι αντίκρισε
της νύχτας τα όνειρα κι αυτά κερματισμένα.

Από τη Συλλογή Γεννήτριες, 2004 του Γιάννη Δάλλα

Pin It