Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "Προτέκτα"

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Προτέκτα

Ο λόγος για το πρόγραμμα "Προτέκτα", ή αλλιώς "Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους", που ενδεχομένως με μια πρώτη ματιά να μην άπτεται άμεσα του αντικειμένου του Crystal Light, ωστόσο έχει άμεση σχέση καθώς προωθεί την ομαδική δράση, το πνεύμα αλληλεγγύης και εθελοντισμού, τη διαχείριση κινδύνων και πανικού και άλλα πάρα πολύ σημαντικά στοιχεία που θεωρούμε καθήκον μας να διαδώσουμε, προωθώντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ιδίως όσοι ασχολούμαστε με τις ολιστικές/συμπληρωματικές θεραπείες, είναι γνώμη μας πως οφείλουμε να έχουμε μια περαιτέρω εκπαίδευση τόσο στον τομέα της Υγείας (τουλάχιστον στις Πρώτες Βοήθειες) όσο και στον τομέα της παροχής κάθε είδους υποστήριξης που μπορούμε να προσφέρουμε (σε εθελοντικό επίπεδο, δηλαδή χωρίς την απαίτηση οικονομικών ή άλλων απολαβών) σε όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη ή γενικότερα σε καταστάσεις που απαιτούν την ευαισθητοποίησή μας.

Το πρόγραμμα "Προτέκτα" είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την διαχείριση κινδύνων και κρίσεων, έχει διάρκεια 100 ωρών, είναι δωρεάν και οδηγεί:

  • στην απόκτηση πιστοποιητικού από το Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης (εκτιμώμενου στοιχείου στο βιογραφικό σημείωμα)
  • στην ένταξη (του εκπαιδευόμενου) στο μητρώο εθελοντών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (προαιρετικά)

 

protekta_bannerΚατά τη διάρκεια του προγράμματος οι συμμετέχοντες παρακολουθούν θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα για να μπορούν να αντιμετωπίσουν κινδύνους από Σεισμούς - Πυρκαγιές- Καύσωνες - Παγετούς - Θαλάσσια και Τεχνολογικά Ατυχήματα. Επίσης εκπαιδεύονται στην Ομαδική δράση, τις Πρώτες Βοήθειες, την Οργάνωση Καταυλισμών, την Αντιμετώπιση του Πανικού κ.α.

Η τεράστιας σημασίας και χρησιμότητας εκπαίδευση που δίνεται στους πολίτες μέσα από αυτό το πρόγραμμα, μας οδηγεί όχι μόνο στο να σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα την παρακολούθησή του, αλλά και στο να θεωρούμε πως αυτό το πρόγραμμα θα έπρεπε να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε θεσμικό επίπεδο, ώστε όλοι οι πολίτες - και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι - να έχουν στοιχειώδεις γνώσεις Α' Βοηθειών και αυτοπροστασίας σε περιπτώσεις φυσικών ή/και τεχνολογικών καταστροφών.

Ενδεικτικά, κάποιοι από τους εισηγητές φορείς/οργανισμού που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι:

  • Ειδικές Ομάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ)
  • Πυροσβεστική Υπηρεσία
  • Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ)
  • Λιμενικό Σώμα
  • Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ)
  • Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ)
  • Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας(PRAKSIS)
  • Σαμαρείτες

 

Το πρόγραμμα αυτό συνήθως οργανώνεται από διάφορους Δήμους και αυτή τη στιγμή (μέχρι 8 Ιουλίου) τρέχει στην 7η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου της Αθήνας ενώ από Σεπτέμβριο αναμένεται να οργανωθεί και στις υπόλοιπες. Φυσικά η παρακολούθησή του είναι ανοιχτή και για κατοίκους άλλων δήμων. Για το επόμενο πρόγραμμα μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή από τώρα, συμπληρώνοντας την αίτηση εγγραφής και αποστέλνοντάς την είτε με e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. είτε μέσω fax στους αριθμούς: 210-5221140 και 210-5233421.


Μέρος του εκπαιδευτικού υλικού που χρησιμοποιείται καθώς και άλλες πολύ χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αίτηση εγγραφής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.

Άλλοι χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Pin It