Mind Body & Spirit Festival, Λονδίνο 2011

Mind Body & Spirit Festival 2011

Το Crystal Light, μέσω μελών του Σ.Ε.Κ., βρέθηκε το Νοέμβριο στο Λονδίνο για να απολαύσει μια ξεχωριστή εκδήλωση, ένα φεστιβάλ που όχι μόνο έχει γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια, αλλά αποτελεί και ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ στο χώρο του. Ο λόγος για το Mind Body & Spirit Festival που έλαβε χώρα στις 11-13 Νοεμβρίου 2011 στο Royal Horticultural Halls του Λονδίνου.

Το Mind Body & Spirit Festival αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια έναν πάγιο πόλο έλξης του εναλλακτικού κοινού, φιλοξενώντας κάθε φορά ένα μεγάλο αριθμό εργαστηρίων και διαλέξεων από καταξιωμένους δασκάλους και μελετητές του εναλλακτικού χώρου.

Η εμπειρία που έχει σαν φεστιβάλ ξεπερνά κατά πολύ άλλες παρόμοιες διοργανώσεις καθώς μετρά πλέον 35 χρόνια ζωής, ξεκινώντας το 1977 από τον Graham Wilson με στόχο τη διάδοση των ιδεών που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ θρησκειών, μεταφυσικής, πνευματικότητας, ολιστικών θεραπειών και συνείδησης ως μέσα για την αυτοβελτίωση του ανθρώπου.

 

Σήμερα μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως έχει εδραιωθεί διεθνώς στο χώρο του, με χιλιάδες επισκεπτών να συρρέουν τόσο στο Λονδίνο (που αποτελεί την έδρα του φεστιβάλ) όσο και σε άλλες πόλεις όπου επίσης διοργανώνεται, όπως η Νέα Υόρκη, το Σύδνεϋ, Το Σαν Φρανσίσκο, η Μελβούρνη κ.α.


Βίντεο - Ρεπορτάζ για το MBS Festival του προηγούμενου Μαΐου

 

Φυσικά, η συνταγή της επιτυχίας του Mind Body & Spirit Festival δεν περιορίζεται μόνο στη φιλοξενία εργαστηρίων και διαλέξεων από δασκάλους με διεθνές κύρος, παρ’ όλο που μπορεί κανείς να πει ότι αυτό είναι το «δυνατό του χαρτί». Αναπόσπαστο κομμάτι του φεστιβάλ αποτελεί επίσης και η μουσική σε new age ρυθμούς με μουσικούς απ’ όλον τον κόσμο, performances εναλλακτικών καλλιτεχνικών ομάδων, παρουσιάσεις και ομιλίες σημαντικών συγγραφέων αλλά και η πάγια έκθεση προϊόντων, θεραπευτικών μεθόδων και άλλων new age στοιχείων με πάνω από 100 εκθέτες να συμμετέχουν στο ζεστό και φιλόξενο χώρο του φεστιβάλ. Εναλλακτικοί θεραπευτές, δάσκαλοι και μαθητές yoga, θρησκευτικές και φιλοσοφικές ομάδες, αστρολόγοι, οικολόγοι, χορτοφάγοι, ομάδες tai chi και καλλιτεχνικά γκρουπ είναι μόνο μερικοί από τους εκθέτες που συνθέτουν το εναλλακτικό στερέωμα του φεστιβάλ.

Είναι σαν μια μεγάλη γιορτή, με ανθρώπους απ’ όλον τον κόσμο να μαζεύονται και να συνθέτουν με αγάπη και αρμονία μια εξαιρετική ατμόσφαιρα για να ηρεμίσεις, να διαλογιστείς, να συζητήσεις με άλλους συνοδοιπόρους, να αφεθείς, να ξεδιψάσεις το πνεύμα σου και να περάσεις υπέροχα.

11.11.11

Αυτό το Νοέμβριο το ίδιο το άνοιγμα του φεστιβάλ περιελάμβανε έναν ιδιαίτερο εορτασμό. Καθώς η συγκεκριμένη ημέρα (11-11-2011) εκπροσωπεί ένα παγκόσμιο συνειδησιακό «άνοιγμα», το άνοιγμα του φεστιβάλ δε μπορούσε παρά να συνεισφέρει κι αυτό με τον τρόπο του στο να υποδεχτούμε αυτό το άνοιγμα γεμίζοντάς το με αγάπη, ειρήνη και άλλες θετικές ποιότητες. Στο ρόλο του συντονισμού και της καθοδήγησης υπήρχε μια σειρά από σημαντικούς ανθρώπους όπως η Carolyn Cowan, η Nikki Slade, ο Tim Wheater, η Lucinda Drayton, ο James Philip κ.α. που πλαισίωσαν την εκδήλωση ενθαρρύνοντας και προσκαλώντας τους επισκέπτες να συμμετέχουν μέσα από μουσική, θεραπευτικές προσευχές, διαλογισμούς, χορό, yoga και πολλούς ακόμα τρόπους έκφρασης αυτών των ποιοτήτων για την υποδοχή αυτής της σημαντικής ημέρας.


Απόσπασμα από την τελετή έναρξης και στιγμιότυπα από το MBS Festival 2011

 

Workshops

Όπως προαναφέρθηκε, τα workshops είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο του Mind Body & Spirit Festival, μιας και κάθε χρόνο προσκαλούνται κορυφαίοι στον κλάδο τους εισηγητές και δάσκαλοι απ’ όλον τον κόσμο για να φέρουν σε πέρας μια σειρά εξαιρετικών εργαστηρίων και διαλέξεων με θέματα όπως «Σύγχρονο κέλτικο και σαμανικό θεραπευτικό σύστημα» (James Philip), «Mind-Matter Matrix» (η αλληλεπίδραση μεταξύ ύλης και πνεύματος, με εισηγητή τον David Hamilton), «Θεραπευτική Διαίσθηση» (Sue Allen), «Εξερεύνηση Ζωντανών ονείρων και αστρικής προβολής» (Todd Acamesis) κ.α. Επιπλέον, τα workshops γίνονται στο συνεδριακό παράρτημα του εκθεσιακού συγκροτήματος, μακριά από το θόρυβο της έκθεσης, σε έναν χώρο με φυσικό φωτισμό και ελεγχόμενη θερμοκρασία ώστε να μπορεί κανείς να χαλαρώσει και να αφεθεί, απερίσπαστος από εξωτερικούς παράγοντες. Βέβαια, τα περισσότερα workshops έχουν μια είσοδο – πέρα από τις 10 λίρες της γενικής εισόδου στο φεστιβάλ – που κυμαίνεται μεταξύ 8 και 30 λιρών το καθένα, γεγονός που ενδεχομένως καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση πολλών εργαστηρίων στο φεστιβάλ. Ωστόσο, παράλληλα υπάρχουν εκδηλώσεις και στην κεντρική σκηνή του φεστιβάλ, από new age performances και παρουσιάσεις θεραπευτικών μεθόδων μέχρι συναυλίες και επιδείξεις ολιστικών πρακτικών.

Συνολικά, οι εισηγητές των εργαστηρίων κατά τις τρεις ημέρες του φεστιβάλ ήταν:

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου: David Hamilton, Art Giser, Michele Knight, James Philip, David Wells, Rupert Sheldrake, Lucinda Drayton, Jez Hughes, Lee Harris.

Σάββατο 12 Νοεμβρίου: Sue Allen, Angela Donovan, Lita de Alberdi, Ursula James, Kyle Gray, Lynne McTaggart, Stewart Pearce, Graham Hancock, Ian Wallace, Henry Cumming, Yogi Ashokananda, Russell Stone, Todd Acamesis.

Κυριακή 13 Νοεμβρίου: Alla Svirinskaya, Barbara Meiklejohn, Marcus Mason, Dr Jude Currivan, Jacky Newcomb, Martha Foley, Karen Kingston, Richard Lawrence, Max Kirsten, Robert Bauval, Flavia Kate Peters, Katyayani, Lorena Granata.

Εντυπώσεις

Ήταν μια πραγματικά υπέροχη εμπειρία. Η προσέλευση του κόσμου ήταν από την πρώτη κιόλας ώρα του φεστιβάλ εντυπωσιακή, αφού ο κόσμος είχε ήδη σχηματίσει ουρές περιμένοντας να ανοίξουν οι πόρτες του φεστιβάλ, ενώ και κατά τη διάρκεια της ημέρας δε μειωνόταν ούτε κατ’ ελάχιστο η σχετική κίνηση των επισκεπτών που συνέρρεαν συνεχώς στον εκθεσιακό χώρο. Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός εκθετών μεταφραζόταν και σε μια τεράστια ποικιλία προϊόντων, με τους κρυστάλλους και τα ορυκτά να μην αποτελούν εξαίρεση. Μοναδικό μειονέκτημα ίσως να είναι το γεγονός ότι το φεστιβάλ δεν ξέφευγε από τη γενική εικόνα που θέλει το Λονδίνο να είναι μια αρκετά ακριβή ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Από την άλλη βέβαια, αυτό που πιθανότατα διαφέρει είναι η καταναλωτική νοοτροπία των Βρετανών (και των περισσότερων ευρωπαϊκών λαών γενικότερα), η οποία τελικά θεωρούμε πως καθορίζει και την ποιότητα τόσο της αγοράς στο εξωτερικό όσο και των συνιστωσών της, όπως είναι τα αντίστοιχα φεστιβάλ που διοργανώνονται. Συνεπώς, η ευχή μας σε αυτή την περίπτωση θα ήταν η διεύρυνση της συνειδητότητας που επιδιώκουμε μέσα από τον εναλλακτικό χώρο να μεταφραστεί και σε καταναλωτική συνείδηση, προκειμένου να προάγουμε με αυτόν τον τρόπο και μια ποιοτικότερη αγορά εδώ, στην Ελλάδα.

 

Φωτογραφίες από το Φεστιβάλ

Mind Body Spirit Festival 2011Mind Body Spirit Festival 2011Mind Body Spirit Festival 2011Mind Body Spirit Festival 2011Mind Body Spirit Festival 2011Mind Body Spirit Festival 2011

Pin It