Το μονοπάτι της Σοφίας (Dhammapada)

ΧΑΙΡΕΤΩ ΤΟΝ ΒΟΥΔΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ μέσα σου. Μπορεί να μην το ξέρεις, μπορεί να μην είχες καν ονειρευτεί ότι είσαι τέλειος, ότι κανείς δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο, ότι η κατάσταση του Βούδα είναι το επίκεντρο του είναι σου. Δεν είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί στο μέλλον - έχει ήδη συμβεί. Είναι η πηγή απ' όπου έρχεσαι. Είναι μαζί η αρχή και ο στόχος. Ερχόμαστε από το φως και βαδίζουμε προς το φως.

Εσύ όμως, κοιμάσαι βαθιά, δεν ξέρεις ποιός είσαι.
Δεν είναι ότι πρέπει να γίνεις κάποιος, αλλά ότι πρέπει με έναν μοναδικό τρόπο να το αναγνωρίσεις, πρέπει να επιστρέψεις στην πηγή σου, πρέπει να κοιτάξεις μέσα στον εαυτό σου.

Αν έρθεις πρόσωπο με πρόσωπο με τον ίδιο σου τον εαυτό, θα σου αποκαλυφθεί η κατάσταση του Βούδα που υπάρχει μέσα σου.

Την ημέρα που καταφέρνει κανείς να δει μέσα του, φωτίζεται ολόκληρη η ύπαρξη.

Άσε την καρδιά σου να ξέρει πως είσαι τέλειος.

Ξέρω ότι μπορεί να φαίνεται αλαζονικό, πολύ υποθετικό, δεν μπορείς να το πιστέψεις απόλυτα. Είναι φυσικό. Το καταλαβαίνω. Ωστόσο, άσε να μπει μέσα σου σαν σπόρος. Γύρω από το γεγονός αυτό θ' αρχίσουν να συμβαίνουν πολλά πράγματα, και μόνο σε σχέση μ' αυτό το γεγονός θα μπορέσεις να κατανοήσεις τις ιδέες αυτές. Είναι ιδέες πανίσχυρες, πολύ μικρές, πολύ συμπυκνωμένες, σαν του σπόρους που σπέρνεις στο χωράφι, έχοντας όμως κατά νου αυτό το όραμα: ότι είσαι τέλειος, είσαι ένας Βούδας στην ακμή του, είσαι δυνητικά ικανός να γίνεις κάτι τέτοιο, δεν λείπει τίποτε, όλα είναι έτοιμα, μένει μόνο να βάλεις τα πράγματα στη θέση τους. Είναι απαραίτητο να συναισθάνεσαι λίγο περισσότερο, Το μόνο που χρειάζεται, είναι λίγη παραπάνω συναίσθηση...

Ο θησαυρός είναι εδώ, χρειάζεται μόνο να έχεις μαζί σου μια μικρή λάμπα.

Μόλις διαλυθούν τα σκοτάδια, θα πάψεις να είσαι ζητιάνος, θα είσαι ένας Βούδας.
Θα είσαι βασιλιάς, Αυτοκράτορας.
Όλο αυτό το βασίλειο είναι δικό σου και είναι εκεί για να το ζητήσεις. Φτάνει μόνο να το διεκδικήσεις.

Δεν μπορείς όμως να το διεκδικήσεις αν πιστεύεις ότι είσαι ζητιάνος.

Δεν μπορείς να το διεκδικήσεις, δεν μπορείς ούτε να ονειρεύεσαι ότι θα το διεκδικήσεις, αν πιστεύεις ότι είσαι ζητιάνος.

Η ιδέα αυτή ότι είσαι ζητιάνος, αδαής, αμαρτωλός, ακουγόταν σε κηρύγματα από άμβωνος τόσα χρόνις, ώσπου μετατράπηκε σε βαθειά ύπνωση εντός σου.

Η ύπνωση αυτή μπορεί να διακοπεί.

Για να την σπάσω, αρχίζω μ' αυτόν τον χαιρετισμό:

Χαιρετώ τον Βούδα που υπάρχει μέσα σου,

 

OSHO

Pin It